Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-05@13:06:20 GMT

آغازگر ادبیات جدید زیارت پژوهی

تاریخ انتشار: ۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۰۲۸۱۲

آغازگر ادبیات جدید زیارت پژوهی

به گزارش رواق، در مراسمی که چهارشنبه ۵ مردادماه در نکوداشت دکتر محمدمهدی رکنی به همت مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد در محل باشگاه مفاخر و پیشکسوتان این دانشگاه برگزار شد از این استاد پیشکسوت دانشکده ادبیات و علوم انسانی و پژوهشگر باسابقه بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تجلیل شد. 

«رکنی» کتاب گرانمایه اخلاق حرفه‌ای آموزش و پژوهش است
در این مراسم، دکتر احد فرامرز قراملکی رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با فاخر و نوگرایانه خواندن پژوهش‌های دکتر محمدمهدی رکنی در حوزه ادبیات زیارت، عنوان کرد: بنا به مسئولیتی که به‌تازگی به بنده واگذار شده، مروری بر ادبیات زیارت داشتم و افسوس می‌خوردم چرا ادبیات زیارت در بخش انگلیسی زبان به‌ویژه در متونی که فیلسوفان دین به آن پرداخته‌اند، تفاوت کیفی زیادی با آنچه ما به فارسی نوشته‌ایم، دارد اما زمانی که کتاب شوق دیدار دکتر رکنی را مطالعه کردم، دیدم استاد رکنی در این کتاب، آغازگر یک جریان جدید زیارت‌پژوهی است و شروع به نکته‌برداری در باب آنچه استاد در این کتاب آورده کردم که از نظر من کار فاخر، پژوهشی، نوگرایانه و پرنکته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
قراملکی با بیان اینکه نکوداشت رکنی، نکوداشت فضیلت است، ادامه داد: به عنوان کسی که دانش‌آموز حوزه اخلاق حرفه‌ای به‌خصوص اخلاق آموزش و اخلاق پژوهش هستم به این فکر کردم اگر ما بخواهیم ترسیمی از اخلاق حرفه‌ای آموزش و پژوهش داشته باشیم، کتابی گرانمایه و متنی طلایی داریم که نکته نکته آن به ما می‌گوید بایسته‌های اخلاقی آموزش و پژوهش و فضیلت‌های تعلیم و تربیت کدام است و اسم آن کتاب، رکنی یزدی است. 
وی افزود: استاد رکنی به ما می‌گوید کار اخلاقی از کار حرفه‌ای جدا نیست. کسانی که در کار خود حرفه‌گرا و حرفه‌ای نیستند از اخلاق نیز فاصله دارند. اولین بایسته اخلاقی در هر مشغله‌ای، حرفه‌ای بودن در آن مشغله است و دکتر رکنی نه مطلع علوم بلکه تولیدکننده علم است و به همین دلیل فرزانگی را می‌توان ستون خیمه فضائل دکتر رکنی دانست. 
رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی با بیان اینکه این دکتر رکنی توانسته دو فضیلت فرزانگی و فروتنی را در خود جمع کند، ادامه داد: مهم‌ترین ویژگی اخلاقی و حرفه‌ای استاد رکنی، نقدپذیری است؛ استادی که فروتن شود، اول در مقابل منتقدانش فروتن می‌شود. چنین شخصیتی نقد را نه دشنه بلکه هدیه می‌انگارد و همیشه باور دارد «احب اخوانی الی من اهدا علی عیوبی».
وی خودانتقادی را از دیگر ویژگی‌های دکتر رکنی برشمرد و گفت: نقد پذیری مهم‌ترین فضیلت اخلاق حرفه‌ای در آموزش و پژوهش است و فضیلت نقدپذیری این است که نقد را حتی اگر با رفتارهای غیراخلاقی منتقد همراه باشد، هدیه بداند. دکتر رکنی پیش از اینکه بخواهد نقد دیگران را با جان و دل بپذیرد، خود منتقد کارهای خودش است. این خودانتقادی و نقد بر خویشتن و به تعبیر استاد باستانی پاریزی «خود مشت‌مالی» فضیلت بسیار مهمی است و ظرفیت و وسعت روحی بالایی می‌خواهد.  قراملکی عشق به کار را سومین فضیلت دکتر رکنی معرفی و اضافه کرد: از اخلاق حرفه‌ای آموزش و پژوهش عشق به حرفه و کار است؛ به این معنا که حرفه تعلیم و تربیت نه شغل و نه حرفه بلکه مشی زندگی کسی باشد. 
وی در پایان عنوان کرد: عشق راستین به حرفه چند علامت دارد که همه علامت‌ها را از کتاب تکوینی شریف این استاد می‌توان خواند؛ یک اصل آن، جانشین‌پروری است که نیازمند رنج دیدن و وقت گذاشتن است. اصل بعدی درستکاری حرفه‌ای است. به نظر من درستکاری حرفه‌ای در آموزش و پژوهش یکی از سخت‌ترین و دشوارترین اموری است که پیش پای یک انسان معتقد و عاشق به حرفه‌اش وجود دارد که یکی از ویژگی‌های آن انصاف در داوری در حرفه تعلیم و تربیت است. 

هنر معلمی این است که شاگردش را بهتر از خود پرورش دهد
دکتر محمد مهدی رکنی یزدی نیز در این مراسم با تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری این مراسم و سپاس از اظهار لطف همکاران و نزدیکان، گفت: من خودم را لایق آنچه گفته شد نمی‌دانم ولی امیدوارم خداوند مرا بهتر از آنچه در خصوصم روایت شد، قرار دهد. 
استاد پیشکسوت دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: من هنر معلمی را در این می‌دانم که معلم بتواند شاگردش را بهتر از خودش بار بیاورد. قرار نیست وجودهای ما مکرر باشد لذا خداوند نیز کارش تکرار در خلقت نیست و برای هر کسی مشخصه و ویژگی خاصی قرار داده است. 
وی افزود: بعضی اوقات من چیزهایی می‌شنوم که باور نمی‌کنم؛ مثلاً می‌گویند پایان‌نامه افراد را دیگران برایشان می‌نویسند که امیدوارم چنین مسائلی دروغ باشد. مشی اساتیدی چون مرحوم غلامحسین یوسفی این بود که از دانشجو می‌خواستند آنچه کرده را توضیح دهد و بعد او را راهنمایی می‌کردند و این‌طور، دانشجویان را در کنترل خودشان می‌گرفتند.
دکتر رکنی در بخش دیگری از سخنانش با استناد به سخنان حضرت علی(ع) گفت: امیرالمؤمنین(ع) می‌فرمایند هر کس خود را پیشوای مردم گرداند، بر اوست که پیش از تعلیم دیگران به تعلیم خویشتن مشغول شود و پیش از تربیت کردن با زبان، با رفتارش دیگران را تربیت نماید؛ بنابراین اگر بنا باشد دولت و ملت درست شود باید خود ما درست شویم و ما نیز از خودمان شروع کنیم. 
 وی افزود: زمانی دو دسته پیش امام خمینی(ره) رفته بودند و هر کسی تز خودش را به ایشان ارائه کرده بود و بعد امام فرموده بودند بروید با همدیگر کارها را پیش ببرید. بروید برای مردم کار کنید چرا که پابرهنه‌ها شما را به اینجا رساندند.
همچنین در این مراسم علی حائریان عضو شورای مرکزی آثار مفاخر و اسناد دانشگاه، مه‌دخت پورخالقی چترودی استاد پیشکسوت گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، فاطمه رکنی فرزند دکتر رکنی و سلمان ساکت رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد به بیان خاطراتی از دکتر محمدمهدی رکنی یزدی و ذکر ویژگی‌های اخلاقی و پژوهشی این استاد پیشکسوت پرداختند. شایان ذکر است در پایان این مراسم از «ویژه‌نامه نکوداشت دکتر محمدمهدی رکنی یزدی» مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری بنیاد دانشگاهی فردوسی و گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی رونمایی شد. در این ویژه‌نامه یادداشت‌های تقدیمی نزدیکان، همکاران و شاگردان به همراه بازنشر برخی از آثار، تصاویر و اسناد مربوط به زندگی و حرفه دکتر رکنی منتشر شده است. 

خبرنگار:  فاطمی نژاد

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آثار مفاخر و اسناد دانشگاه دانشگاه فردوسی مشهد استاد پیشکسوت اخلاق حرفه ای آموزش و پژوهش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۰۲۸۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی

علیرضا قیامتی استاد زبان و ادبیات فارسی و عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان مشهد در نشست فرهنگی با باشندگی ۵۰ تن از اساتید برجسته دانشگاه فردوسی افزود: خردورزی رکن فرهنگ ایرانی است و فقط در این فرهنگ است که خردورزی زیربنای اخلاق محسوب می‌شود. 

او اضافه کرد: در فرهنگ ایرانی، خرد زیربنای اخلاق و اخلاق زیر بنای دین است، یعنی اگر کسی خردمند باشد، قطعا اخلاق‌مدار است و اگر کسی اخلاق‌مدار باشد، به قطع و یقین دیندار محسوب می‌شود.

قیامتی با اشاره به اینکه گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی است تصریح کرد: ایرانیان با هر باوری، با هر نگاهی و با هر گونه سلیقه‌ای با شاهنامه کنار هم جمع می‌شوند.

او اظهار داشت: ما همه یک ملت واحدیم، پناهگاه ملی ما فرهنگ ماست که به آن می‌پردازیم تا بتوانیم در بهتر گسترش دادن اندیشه‌های ایرانی اسلامی پاینده باشیم و بیشتر از این تلاش نماییم.

قیامتی یادآور شد: خردسرای فردوسی اردکان با وجود اینکه تازه پا گرفته، اما راه‌های بسیار بزرگی را پیموده و در این راه بسیار موفق بوده، این خردسرا هم در تربیت شاهنامه خوانان کودک و نوجوانان و هم در تربیت بزرگانی که دوست داشتند دل در گرو شاهنامه داشته باشند موثر واقع شده است.

سید حسین پایدار دبیر همایش خردسرای فردوسی در اردکان نیز افزود: این همایش با حضور ۵۰ تن از اساتید دانشگاه فردوسی مشهد که بسیار دانش پژو و شاهنامه خوان هستند با هدف برقراری یک ارتباط موثر با دانشگاه فردوسی مشهد و با آشنایی با شاهنامه پژوهان و فرهنگ آشنایی با فرهنگیان اردکانی برگزار شد.

وی تاکید کرد: در نظر داریم که شاهنامه خوانی را در خانواده‌های اردکانی گسترش دهیم.
بازدید از بافت تاریخی و اماکن دیدنی اردکان، بافت شریف آباد، گنجینه قنات و سلامت و آتشکده زرتشتیان از دیگر برنامه‌ها بود.

این همایش به منظور گرامیداشت روز معلم در اردکان برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • جبلی: مسعود اسکویی مصداق بارز نشاط و سرزندگی بود
  • حمایت از پروژه‌های دانش پژوهی/ همکاری ۸۹ داور برای بررسی فرآیند‌های امسال همایش کشوری آموزش پزشکی
  • ۳ عامل مهم در شکل‌گیری شخصیت محمد‌رضا سنگری
  • (تصاویر) بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران، مهمان «مست عشق»!
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند (+تصاویر)
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند
  • استاد دانشگاه سمنان عضو هیات علمی نمونه کشوری شد
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • معلم علمدار مبارزه با جهل و معمار هویت کشور است
  • گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی