Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-05@17:14:49 GMT

رتبه بندی معلمان از حیث علمی قابل دفاع است؟

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۷۷۸۸۵

رتبه بندی معلمان از حیث علمی قابل دفاع است؟

رویداد۲۴ محمد فقیری، در این باره اظهار کرد: صلاحیت معلمی به زبانی ساده یعنی اینکه معلم تجربه، توانایی و مهارت لازم را برای انجام شغل معلمی کسب کرده باشد و در حیطه‌های شناختی، عاطفی و حسی حرکتی از رشد کافی برخوردار بوده و بتواند این سه زمینه را در دانش آموزان پرورش دهد.

وی افزود: به عنوان مثال حیطه رشد شناختی سطوح مختلف هرم بلوم را شامل می‌شود که عبارتند از دانش یعنی معلم اطلاعات، مفاهیم و مقولات لازم در زمینه علمی خود را بشناسد یعنی بر دانش مفهومی و محتوایی کتاب تسلط داشته باشد، از نظریه‌ها و روش‌های یاددهی یادگیری و جغرافیای آموزشی آگاهی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوم درک و فهم است یعنی معلمی را خوب تجربه کرده باشد و قادر انتقال مطالب بوده و ایجاد زمینه یادگیری را فراهم کند.

این استاد دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: سوم کاربرد است یعنی بتواند از دانش خود استفاده کند و زمینه کاربرد دانش را برای دانش آموزان ایجاد کند. سطح چهارم تحلیل است به این معنا که روابط و مناسبات مواد و مهارت‌های درسی خود را به خوبی بشناسد و ارتباطات آن‌ها را به خوبی تحلیل کند. سطح پنجم ترکیب است یعنی از نوآوری و خلاقیت لازم برخوردار باشد و بتواند این توانایی را در دانش آموزان نیز ایجاد کند. سطح ششم نیز ارزیابی است به این معنا که از قدرت محاسبه و سنجش کافی برخوردار بوده و این قدرت را در دانش آموزان نیز به وجود آورد.

فقیری با بیان اینکه معلم به طور کلی باید از سطوح بالای هرم بلوم برخوردار باشد و بتواند این سطوح را در مواد درسی پیدا کند و در یادگیری به کار گیرد، درباره ضرورت ایجاد نظام سنجش صلاحیت حرفه‌ای معلمان گفت: ایجاد چنین نظامی برای تمیز معلمان و تقویت افراد ضعیف‌تر ضرورت بسیاری دارد. طبیعی است اگر جامعه‌ای بخواهد به توسعه دست پیدا کند، باید معلمانی قوی داشته باشد. هر شغلی دارای شاخص‌هایی است که کفایت و صلاحیت افراد را در آن زمینه تعیین می‌کند و این ویژگی در معلمان از اهمیت بیشتری برخوردار است.

وی در پاسخ به اینکه آیا طرح رتبه بندی معلمان از حیث علمی و حرفه‌ای قابل دفاع است؟ گفت: به هر حال رتبه بندی یک ایده نو در آموزش و پرورش ما است؛ حتما کم و کاستی‌هایی دارد و باید درباره آن به نظریه پردازی و نظریه ورزی بپردازیم. یعنی گفتگو کنیم و به نقشه عملی برسیم. باید چارچوب مشخصی داشته باشد، شاخص‌های آن معلوم باشد، روایی محتوایی و مهارتی داشته باشد، پایایی آن در سطح جهانی سنجیده شده باشد، مکانیکی و ابزاری نباشد، باری به هر جهت تهیه نشده باشد و به طور کلی علمی و روشمند باشد.

فقیری درباره مهارت‌های پایه و پیشرفته معلمی نیز گفت: در دانشگاه فرهنگیان که مرکز مهم تربیت معلم ایران در حال حاضر است مهارت‌های پایه عبارتند از مشاهده، توصیف، بازاندیشی، روایت پژوهی، کدگذاری و گزارش نویسی. این مهارت‌ها در ترم ششم و هفتم کارشناسی مورد توجه قرار می‌گیرد و تقریبا در هر سال به سه مهارت پرداخته می‌شود. قابل ذکر است که به این دو دوره کارورزی ۱ و ۲ گفته می‌شود.

وی ادامه داد: مهارت‌های پیشرفته‌ای که در کارورزی ۳ و ۴ مورد توجه قرار می‌گیرد نیز عبارتند از طراحی آموزشی، تدریس آزمایشی و عملی، درس پژوهی، کنش پژوهی و اقدام پژوهی. در دوره کارآموزی ماده ۲۸ نیز به درس‌های آموزش پژوهی، مدیریت کلاس علاوه بر برخی از مهارت‌های پایه و پیشرفته پرداخته می‌شود. در دوره‌های ضمن خدمت نیز نظارت بالینی به طور خاص مورد توجه قرار می‌گیرد گرچه به برخی از مهارت‌های دیگر مانند طراحی آموزشی، درس پژوهی و اقدام پژوهی نیز پرداخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: منابع مالی رتبه‌بندی معلمان در سال ۱۴۰۰ چگونه تأمین می‌شود؟

مشکل اصلی معلمان در مهارت‌های پایه نویسندگی و گزارش نویسی

وی درباره اینکه برگزاری دوره‌های ضمن خدمت تا چه میزان به ارتقای مهارت‌های معلمی کمک می‌کند اظهار کرد: در دوره‌های ضمن خدمت بیشتر به مهارت‌های پیشرفته پرداخته می‌شود در حالی که مشکل اصلی معلمان در مهارت‌های پایه مثل نویسندگی و گزارش نویسی است. مشکل اصلی در کشور ما خواندن، نوشتن و فکر کردن است؛ آموزش و پرورش و دانشگاه به ما این سه مهارت شناختی را آموزش نداده است و ما بعد از دانش آموختگی نه می‌خوانیم، نه می‌نویسیم و نه تمایلی به فکر کردن داریم.

این استاد دانشگاه فرهنگیان با تاکید بر اینکه ما تا نوشتن یاد نگیریم نمی‌توانیم مهارت‌های پایه و پیشرفته معلمی را انجام دهیم و در نتیجه به صلاحیت‌های لازم در این حوزه دست یابیم گفت: دیگر اینکه باید کشف و کنجکاوی در ما ایجاد شود و به مهارت‌های تفکر سطوح بالای هرم بلوم دست پیدا کنیم و برای آن شاخص، گویه و پرسشنامه داشته باشیم. بعد زمینه آموزش آن‌ها را فراهم آوریم و به آموزش درست و جدی همت بورزیم.

وی افزود: معتقدم باید اصلاحات و تغییرات زیر در نظام صلاحیت سنجش معلمان لحاظ شود: نخست آنکه همه معلمان باید از توانایی نسبی برای نویسندگی برخوردار باشند و تا حدودی نوشتن علمی و خلاق را از یکدیگر تمییز دهند. دوم آنکه همه معلمان باید در تمام جنبه‌های زندگی به سطوح بالای تفکر در هرم بلوم مثل کاربرد، تحلیل، ترکیب و ارزیابی دست یابند. سوم همه معلمان باید دوره‌های نظری و عملی صلاحیت حرفه‌ای را طی کنند و ارزشیابی این دوره‌ها باید ترکیبی (کیفی و کمّی) باشد.

فقیری ادامه داد: همچنین باید دوره‌ها مکانیکی و بر مبنای نظام حافظه محور و حجم گرا برگزار نشود. دوره‌های ضمن خدمت به خواندن یک کتاب و آزمون تستی منحصر نشود. بازاندیشی یا تأمل و الگو‌های مختلف آن محور اصلی پرورش معلم فکور قرار گیرد. به انواع هوش‌های زبانی، روایی، میان فردی، تحلیلی، اجتماعی، هیجانی، ریاضی منطقی، هستی گرا، وجودی و ... توجه شود و برای آن‌ها پرسشنامه، سنجه و میزان تهیه شود. از تجارب کشور‌های دیگر به جا و متناسب استفاده شود. تغییری بنیادین در رویکرد حافظه محور و کمیت گرا در آموزش و پرورش صورت گیرد.

این استاد دانشگاه فرهنگیان در پاسخ به اینکه آیا این حجم از اصلاحات در آموزش و پرورش عملیاتی است عنوان کرد: فکر نمی‌کنم عملی باشد و تا به حال خیلی کم محقق شده است. ما ۲۰ سال است که روی درس پژوهی و اقدام پژوهی کار می‌کنیم، چند سال است نظارت بالینی را مطرح کرده ایم، طرح درس ملی را نوشته ایم، اما به جایی نرسیده ایم و با این روال در آینده نیز به جایی نخواهیم رسید. در آموزش عالی کشور نیز وضع به همین منوال است و دلیل اصلی وجود رویکرد مکانیکی در آموزش و ناتوانی در نوشتن و بازاندیشی (Writing & Reflection) است.

وی تاکید کرد: هر وقت توانستید برای پرورش انواع مختلف هوش برنامه جامعی طرح ریزی کنید، نوشتن را به عنوان نیاز اساسی معلمان عملی سازید، فکر کردن با به امری عینی و روزمره در آورید، آن وقت می‌توانید معلمانی با صلاحیت حرفه‌ای مناسب تربیت کنید.

فقیری افزود: در این راستا باید برای مهارت نوشتن برنامه ریزی خاص صورت گیرد و حتی ملاک اصلی ورود به دانشگاه باشد؛ مثلا در کنکور ضریب ۴ داشته باشد. در اکثر کشور‌های جهان، یکی از شرایط ورود به دانشگاه نوشتن خلاق است. انواع هوش که در برنامۀ «شهاب» نیز مورد توجه است، جدی تلقی شود و مثلاً در امتحانات تیزهوشان به همه انواع آن پرداخته شود. همچنین باید داستان و داستان علمی (Science fiction) پشتوانه آموزش قرار گیرد، تغییر پاردایم جدی در آموزش اتفاق بیفتد و تنها به مطالب خشک و خسته کننده کتاب‌های درسی بسنده نشود.

منبع: ایسنا لینک کوتاه: کپی در کلیپ بورد کپی لینک خبر های مرتبط

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 رتبه بندی معلمان معلم ویروس کرونا در ایران دوره های ضمن خدمت دانشگاه فرهنگیان مهارت های پایه پرداخته می شود آموزش و پرورش دانش آموزان رتبه بندی مورد توجه مهارت ها حرفه ای دوره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۷۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

‌۱۰۵ هزار معلم جدید جذب آموزش و پرورش خواهند شد‌

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان شرط ورود و استخدام در آموزش و پرورش را قبولی آزمون دانست و گفت: در سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰۵ هزار نفر جذب آموزش و پرورش خواهند شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، رضا رضایی، مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان ظهر امروز در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه این هفته شهر کرمان با تبریک هفته گرامیداشت مقام معلم و اشاره به دیدار معلمان در روز معلم با مقام معظم رهبری، اظهار داشت: با توجه به عملکرد خوب آموزش و پرورش در دولت سیزدهم خوشبختانه مقام معظم رهبری رضایت داشتند.

وی اجرایی‌سازی سند تحول بنیادین را مهمترین مطالبه مقام معظم رهبری طی چند سال اخیر دانست و افزود: بر اساس این سند آموزش و پرورش به دنبال تربیت انسان تمام ساحتی و در تراز نظام جمهوری اسلامی ایران است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان با اشاره به توجه ویژه و تاکید مقام معظم رهبری بر فعالیت‌های پرورشی و تربیتی گفت: خوشبختانه فعالیت‌های پرورشی و تربیتی در راس برنامه‌های آموزش و پرورش کشور است؛ هر چند که در زمانی به دنبال حذف این معاونت بودند.

وی با بیان اینکه معلم نقش کلیدی در نظام اجتماعی دارد، افزود: همه مسئولان و مردم باید تلاش کنند تا از این اسوه های ایثار و فداکاری در جایگاه والای خود تجلیل و تکریم شوند و به همین مناسبت شعار هفته معلم سال جاری "همه ما مدیون تو هستیم، معلم" انتخاب شده و 43 هزار و 519 فرهنگی در قالب 29 هزار و 270 کلاس درس در 6 هزار و 20 مدرسه استان کرمان مشغول به فعالیت هستند که قدردان زحمات آنان هستیم.

رضایی از اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان ویژه 39 هزار فرهنگی در استان کرمان و افزایش 100 درصدی حقوق فرهنگیان طی 2 سال اخیر خبرداد و گفت: پرداخت هزینه‌های درمان، تسهیلات بدون بازپرداخت برای بیماران سخت درمان از جمله اقدامات آموزش و پروش استان کرمان است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان گفت: آموزش و پرورش استان کرمان در شاخص‌های اختصاصی موفق به کسب رتبه اول کشور و در کل شاخص‌ها رتبه دوم کشور را به‌دست آورده است.

وی بیان کرد: کسب 6 رتبه تک رقمی کنکور توسط دانش آموزان کرمانی و کسب رتبه 26 کنکور رشته ریاضی یک دانش‌ آموز در منطقه رودبارجنوب یکی از اتفاقاتی است که در طول تاریخ این منطقه بی‌ نظیر بوده و همچنین رشد 100 درصدی رتبه زیر 100 در کنکور سراسری از دیگر افتخارات این استان است.

رضایی کسب 120 مدال رنگارنگ مسابقات کشوری و 107 رتبه برتر کشور توسط معلمان و دانش‌آموزان استثنایی در استان کرمان در سال تحصیلی جاری را از دیگر موفقیت های استان برشمرد و ادامه داد: همچنین طی 2 سال اخیر در این استان بیش از 500 مدرسه نیمه تمام به بهره‌برداری رسیده و 103 مدرسه جدید در حال ساخت است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان افزود: آموزش و پرورش استان کرمان همچنین سند 405 ملک را در سال 1401 و 385 ملک را در سال گذشته گرفته و در بخش سرانه فضای ورزشی به رشد 69 درصدی رسیده است.

وی با اشاره به فعالیت بیش از 2 هزار و 600 روحانی در مدارس استان براساس تفاهمنامه منعقد شده با حوزه علمیه گفت: استان کرمان در این زمینه بعد از استان قم رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص داده است.

رضایی با اشاره به کسب رتبه اول آموزش و پرورش استان کرمان در زمینه اعزام دانش آموزان به اردوهای راهیان نور خوزستان، گفت: بیش از 5 هزار دانش آموز به اردوهای راهیان نور در سال تحصیلی جاری اعزام شدند.

وی با اشاره به ضرورت هدایت دانش آموزان به سمت رشته‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش بیان کرد: برای هدایت بیش از 50 درصد دانش آموزان دوره متوسطه دوم به سمت رشته‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش در آموزش و پرورش استان، برنامه‌ریزی شده و تأسیس هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش جوار کارخانه‌ای در دستورکار ماست.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان شرط ورود و استخدام در آموزش و پرورش را قبولی آزمون دانست و افزود: در سال 1403 بیش از 105 هزار نفر جذب آموزش و پرورش خواهند شد.

وی با بیان اینکه در تاریخ کشور به خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی، معلمان نقش و جایگاه ویژه‌ای در هدایت و راهبری جامعه داشته و در مسایل و موضوعات مختلف مشاوران امین مردم بوده‌اند، گفت: در دوران پس از دفاع مقدس نیز یکی از مراجع اصلی مردم یعنی مرجعی که محل مشورت آنان در تمام مسائل روز جامعه بود، معلمان و فرهنگیان بودند.

انتهای پیام/511/

دیگر خبرها

  • دانشگاه فردوسی مشهد رتبه چهارم تولیدات علمی در فناوریهای سبز را به دست آورد
  • ۶۰ هزار میلیارد تومان برای قانون رتبه‌بندی معلمان هزینه شد
  • ۵۷۰ هزار معلم به نظام رتبه بندی اعتراض کردند
  • مهارت‌آموزی در دسترس‌تر از همیشه در سیستان و بلوچستان
  • جای خالی معلمان ماهر مجازی
  • مهارت آفرینی در بستر دستگاه تعلیم و تربیت باید فراهم شود
  • ‌۱۰۵ هزار معلم جدید جذب آموزش و پرورش خواهند شد‌
  • قبول شدگان ماده ۲۸ پس از قبولی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش باید چه کنند؟
  • در دولت سیزدهم بیشترین مجوز برای جذب معلم صادر شده است
  • در دولت سیزدهم بیشترین مجور برای جذب معلم صادر شده است